Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be 308 azonosítóval rendelkező felhasználó.
Nyomtatás

A rúzs története

Beküldve: DivatRúzsA rúzs egy kozmetikai termék, mely különféle olajokból és zsírokból, viaszból, színezőanyagból és bőrápoló krémből áll, a szájszélek, ajkak színezésére szolgál.

A rúzsok általában enyhén illatosítottak, kaphatóak UV-szűrős, csillogó és ízesített változatok is.

Az utóbbi években többek között aloe vera-, E-vitamin- és kollagéntartalmú rúzsok is forgalomba kerültek.

Az első ajakszínezőket már az 5000 évvel ezelőtti Mezopotámiában is ismerték, ahol féldrágaköveket zúztak porrá, és ezekkel festették az ajkakat, illetve a szemhéjat is. Az egyiptomiak hennával, valamint (mérgező) jód- és brómtartalmú algakivonattal színezték az ajkakat.

Kleopátra henna és kármin keverékével színezte ki a száját. Az iszlám reneszánsz idejében az andalúz arab tudós, Abu al-Kaszim al-Zahravi (Abulcassis) alkotta meg az első, tömör, rúd formájú, illatosított rúzst.

Európában a 16. században, I. Erzsébet angol királynő ideje alatt vált népszerűvé, úgymond teremtett divatot, aki maga is előszeretettel festette vérvörösre ajkait.

Később azonban a rúzst és a sminket általában az ördög művének tartották, 1770-ben az angol parlament például törvényben ítélte el azokat a nőket, akik „sminket használva csábítják el a férfiakat”. Nem mintha egy rúzs kellene ahhoz, hogy egy férfit elcsábítsanak! (Magazine Donna)

A sötét középkorban jó időre feledésbe merült a rúzs használata, de más szépítőszereké is, mert aki ilyesmire vetemedett, azt gyorsan kikiáltották a sátán cinkosának. A prostituáltak és a színészek eszközének tulajdonították.

A barokk korban a férfiak is használtak rúzst, nem csak a hölgyek. Mégpedig ugyanolyan mértékben.

Az első géppel gyártott rúzs Maurice Levy készítése alatt hagyta el a gyártó üzemet 1915-ben. A rúzs a második világháború idején, jórészt a hollywoodi filmeknek köszönhetően vált igazán népszerűvé. Egyébként az első filmekhez fekete rúzst használtak a sminkesek a színészek arcán, mert ez nagyobb kontraszt hatást tett a fekete-fehér filmek világában.

Majd az 50-es években Marilyn Monroe és Audrey Hepburn világszerte rúzs vásárlására inspirálták a nőket.

A 60-as években már olyan rúzsok láttak napvilágot, melyek csillogtak fémes hatással az ajkakon. Világos színűek voltak, szinte beleolvadtak az arcba.

   

A következő évtizedek divatirányzata már a sötét, feltűnő és általában a lila szín volt, ezután pedig a punk korszakban a fekete követte.

A 90-es évekre a barna volt a jellemző színárnyalata a rúzsok világának és divatjának.

A mai, új évezred pedig egy olyan hatalmas választékkal látja el a fogyasztókat, mellyel soha nem lehetett még találkozni. Számtalan színben és formában hatalmas a választék mindenfelé, a színtelen ajakbalzsamoktól kezdve az áttetsző színt adó folyékony ajakfestékekig, az úgynevezett liptintekig.

Forrás: Wikipédia és Nők Lapja felhasználása alapján
kép: womennewsnetwork.net